Ilma-alusten hallinnan menetys lennon aikana (LOC-I) Q2/2017

03.08.2017

Ilma-alusten hallinnan menetys lennon aikana (LOC-I) Q2/2017

Tilanne Q2/2017

Ilma-aluksen hallinnan menetys-tilanteita tapahtui toisella neljänneksellä kaksi tapausta yleisilmailussa ja harrasteilmailussa ja lisäksi miehittämättömille ilma-aluksille (droneille) kaksi raportoitua tapausta. Tapauksia on kuitenkin kaiken kaikkiaan ollut varsin vähän ja kehitys onkin viime vuodet ollut erittäin positiivista.
Hallinnan menetys-tilanteet tyypillisesti johtavat onnettomuuteen ja näin kävi myös tämän neljänneksen yleis- ja harrasteilmailun tapauksissa. Toisessa tapauksessa syytekijänä oli tekninen vika ja toisessa mahdollinen ohjausvirhe. Ruotsin onnettomuustutkintakeskus tutkii yleisilmailutapausta. 

Tilanne 2016

Ilma-aluksen hallinnan menetys-tilanteita tapahtui vuonna 2016 pari kappaletta vähemmän kuin edellisvuonna. Myös lentotunteihin suhteutettuna trendi oli laskeva. Pääosa tapauksista sattui yleis- ja harrasteilmailussa ja ne tyypillisesti johtivat vakavaan vaaratilanteeseen.
Lisäksi vuonna 2016 on jo saatu kaksi raporttia drone-toimijoilta, joissa dronen hallinta on menetetty ja se on pudonnut ja jotka ovat olleet myös periaatteessa onnettomuuksia. Miehittämättömille ilma-aluksille tapahtuneiden tilanteiden luokitteluun kuitenkin odotetaan vielä EU-tasolta periaatteita, joten tässä vaiheessa niitä ei kirjattu onnettomuuksiksi vaan hallinnan menetys-luokkaan.

Voi todeta, että tilanne on huomattavasti parantunut aiemmista vuosista hallinnan menetyksien osalta ja tämä näkyy myös onnettomuuksien määrän pienenemisenä.

 

Tilanne 2015

Kaupallisessa ilmakuljetuksessa LOC-I tapaukset ovat erittäin harvinaisia. Yleis- ja harrasteilmailussa niitä on tapahtunut useita vuosittain ja tyypillisesti ne lähes aina johtavat onnettomuuteen. Tilannetta on pyritty parantamaan mm. harrasteilmailun turvallisuusprojektin kautta.

 

Edellinen juttu Seuraava juttu Palaa etusivulle Takaisin ylös