Merenkulun ja veneilyn turvallisuustavoitteiden seuranta 2016

12.01.2017

Merenkulun ja veneilyn turvallisuustavoitteiden seuranta 2016

Merenkulun turvallisuuden tila Suomen aluevesillä ja suomalaisilla aluksilla on viime vuosina ollut hyvä ja vakaa. Vakavia merionnettomuuksia ei vuoden 2016 aikana sattunut, vaikka muuten onnettomuuksia oli kappalemääräisesti enemmän kuin aikaisempina vuosina. Suomalaisten alusten osuus Suomen aluevesillä tapahtuneista onnettomuuksista kasvoi vuonna 2016. Ihmishenkiä Suomen aluevesillä tapahtuneissa onnettomuuksissa ei menetetty.

Suomalaisiin aluksiin tehtiin vuoden 2016 aikana Paris MoU:n jäsenvaltioissa 136 satamavaltiotarkastusta (104 alukselle). Satamavaltiotarkastusten yhteydessä on suomalaisia aluksia pysäytetty viime vuosina yhdestä kolmeen alusta vuodessa. Vuonna 2016 Paris MoU:n alueella pysäytettiin neljä suomalaista alusta sekä alueen ulkopuolella yksi alus. Suomi kuuluu Paris MoU:n valkoisella listalla lippuvaltioiden välisessä vertailussa sijalle 14 (2015). Sijoitus listalla vaihtelee vuosittain riippuen esimerkiksi pysäytysten määrästä. Suomella on kansainvälisessä vertailussa pieni laivasto, joten yksikin pysäytys vaikuttaa merkittävästi sijoitukseen.

Ennakkotietojen mukaan vuonna 2016 huviveneilyssä on menehtynyt 48 henkilöä. Suurin osa onnettomuuksista sattui moottori- tai soutuveneissä ja suurimmassa osassa syynä oli veneen kaatuminen tai kallistuminen, jonka seurauksena on jouduttu veteen eikä ole kyetty pelastautumaan.

Alla olevan taulukon liikennevaloilla on tarkoitus esittää kokonaiskuva vuoden 2016 merenkulun turvallisuuden tasosta. Ylimmän tason mittarina toimii vakavien onnettomuuksien lukumäärä, joka on edellisten vuosien tapaan edelleen vihreälle, koska vakavia merionnettomuuksia ei ole sattunut. Täydentävinä mittareina käytetään onnettomuuksien lukumäärää Suomen aluevesillä ja suomalaisilla aluksilla sekä suomalaisten alusten ulkomailla tehtyjä Port State Control –pysäytyksiä. Nämä mittarit ovat keltaisella ja punaisella, koska niissä on tapahtunut kasvua edellisvuosiin nähden. Lisäksi seurataan vesiliikenteissä kuolleiden määrä, joka on myös hiukan noussut edellisvuodesta.

 

Edellinen juttu Seuraava juttu Palaa etusivulle Takaisin ylös